Limburgers werken aan drone voor politie en brandweer – HBVL

Vijf Vlaamse bedrijven, waaronder twee uit Limburg, gaan samen met de politieschool en de brandweerdiensten drones ontwikkelen die door de hulpverleners ingezet kunnen worden bij rampen. “De minuten die je wint door een drone in te zetten, kunnen het verschil maken tussen leven en dood.”

Het innovatiecontract voor 3DSafeGuard, het grootste droneproject in Vlaanderen, werd gisteren ondertekend op de DroneConvention in het Genkse C-Mine. De bedrijven hebben nu drie jaar tijd om de drones te ontwikkelen. “De drones moeten snel een 3D-analyse van noodsituaties kunnen maken”, zegt projectcoördinator Rudy Van den Bergh. “Elke seconde is dan immers cruciaal. Als we bij een brand een drone vooruit kunnen sturen om beelden te maken, kunnen brandweerdiensten aan de hand van die beelden de situatie inschatten en de interventie al voorbereiden, terwijl ze nog onderweg zijn. Nu kan dat pas als ze op de rampplek aankomen. We werken ook aan intelligente drones, die in noodsituaties zelf gevaarlijke stoffen of mensen kunnen opsporen. We willen de drones ook voor bewakingsopdrachten kunnen inzetten of bij risicovolle operaties, zoals het onderhoud van opslagtanks in raffinaderijen.”

Het project kwam tot stand in samenwerking met Innovatiecentrum Limburg en kost 3,2 miljoen euro. De Vlaamse overheid draagt 1,78 miljoen bij. Xtendit Solutions uit Tongeren en RiskMatrix uit Hasselt werken aan het project mee.

Share This